Forretningsmannen, butikken, lokalet og 2. verdenskrig
Per Tannum åpnet Tannum Møbler i 1941,
i Odd Fellow bygningen, etter en avtale fra 1939 med AS Stortingsgaten 28.
Lokalene var de som i dag totalt omfatter både Tannum Møbler og Norway Designs. Den samlede leie for disse lokalene i 1939 var 30.000 per år.
Husk at hans startkapital i 1933 var kr. 375,-…
Han sov kanskje dårlig noen netter med denne veksten.
Og slik var starten:
Stortingsgt 28
Fra 1932 hadde Per Tannum sett at det ble reist et praktfullt funkisbygg i Stortingsgt 28. Litt senere, fra 1936, reiste et tilsvarende praktbygg seg i Stortingsgt 30, alt midt i smørøyet av Oslo. For å få finansene på plass til å kunne leie slike lokaler, etablerte han et aksjeselskap og skaffet penger til veie via andre investorer. Sette Bo (senere Tannum Tekstil) ble etablert i 1938 i Stortingsgt 30.
Det var under krigen ikke lett for Stortingsgt 28 å få leid ut alle sine lokaler. Per Tannum var på den tiden allerede leietaker i nabogården og var tett på åstedet for de forretningsmessige slag.
I Juli 1940 ble det kontrakt, signert av Per Tannum personlig, på 1500 kvm til kr 30.000 pr år.
Og den 08.01.1941. ble MøbelTannum registrert med en kapital på 50.000,-.
Vår tilstedeværelse i Odd Fellow gården var fra da av et faktum.
Okkupasjonen
Det var krig i Europa og i 1940 ble Norge okkupert. Den tyske okkupasjonsmakten kunne med et pennestrøk bestemme hva den ville.
Og med et slikt pennestrøk bestemte tyskerne midt i 1941 at de trengte hele Odd Fellow-bygningen til sin virksomhet.
Tannum Møbler måtte flytte ut fra sine lokaler i oktober 1941 og fra kjelleren i 1942.
Underetasjen ble brukt som bomberom, og restene av dette kan vi fremdeles se på de tykke veggene der.
På en fullstappet lastebil flyttet da hele butikken til midlertidige lokaler som Per Tannum hadde fått leiet i Franck-gården i Bogstadveien. På samme tid skiftet firmaet navn til Tannum AS – som det fremdeles heter den dag i dag.
20 november 1945 flyttet vi tilbake,
og har vært her siden!
Per Tannum må ha hatt en indre sans for god lokalisering. Med leieavtalene i Stortingsgt 28 og 30 fikk han to «vinduer» mot kremen av Oslo sentrum, midt mellom slottet og Nationaltheateret, med utsikt til Karl Johan, og trikker og busser rett ved.
Stilretningen for Tannum Møbler har vært rene, rette linjer og en moderne stil og produktene har vært kjent for å holde høy kvalitet.
For Per Tannum var butikken et vindu hvor han kunne vise omverdenen produkter som bygget opp under de kvaliteter han stod for.
I tillegg var så klart møbelforretningene også en kilde for finansiering av nye virksomheter.
Samtidig skjedde det mye:
Bo-Nytt
I 1941 etablerte Per Tannum, sammen med interiørarkitekt Arne Remlov, interiørbladet Bo-Nytt og agentur/tegne-kontoret Bruks-Bo.
Per Tannum og Arne Remlov var begge redaktører. Bladet skulle være «Et Tidsskrift for Hjemmeinnredning og Brukskunst» og hadde til formål å bidra til bedre innredning i de tusen hjem.
Det første nummeret hadde 24 sider og kostet 85 øre. Abonnenter fikk 12 utgaver i året for 10 kroner.
I de første årene kom det sterke protester fra organisasjoner, som stilte spørsmål til bladets objektivitet.
BruksBo, etablert 25.01.941.
Med dette fikk Per Tannum muligheten til å publisere «de rene og enkle linjer» på interiør-siden. Og han fikk mulighet for i praksis å tegne ut og få produsert møbler som bygget opp under denne stilretningen.
Arne Remlov var fra første stund tilknyttet som interiørarkitekt og møbeltegner.
Sammen siktet de seg i første rekke mot en rekke møbelsnekkere og mindre møbelprodusenter i landet. De ville bidra til utviklingen ved å tilføre profesjonelle møbeltegninger for kvalitetsmøbler, sin agentvirksomhet og utstillingslokaler.
Tannum måtte forplikte seg til å kjøpe det som de laget.
Fra dette tegnekontoret har det kommet en rekke gode, norske møbler, for eksempel hyllesystemet Veggen samt spisestuestolen Darby, lenestolen Hunter osv.
Bruksbokreditt AS
I 1942 skapte Per Tannum selskapet Bruksbokreditt A/S. Ideen, som ble gjennomført, var at flere kjøpmenn kunne gå sammen om å opprette og eie sitt eget finansierings-selskap. Kundene, til for eksempel Tannum Møbler, fikk på sin side samtidig mulighet for å handle på kreditt, uavhengig av vanlig bankkreditt. Bruksbokreditt A/S ble det første «kredittkort» selskapet i Norge!
Norway Designs for Living
Gjennom første del av 50-tallet tok Per Tannum, sammen med arkitekt Arne Korsmo og gullsmed Torolf Prytz, initiativet til en rekke salgsutstillinger i USA (blant annet i Chicago og Minneapolis) som gikk under merke- navnet «Norway Designs for Living». Hensikten var å fremme interessen i USA for norske interiør-produkter (norsk brukskunst).
90 norske fabrikanter og håndverkere deltok og viste alt fra møbler, sølv-og emaljevarer, keramikk, tapeter, tekstiler, belysning mm. Gjenstandene var alt fra det vanlige norske folk brukte i sine daglige liv – til objekter av høyere brukskunstklasse.
Norway Designs AS (1957)
I andre halvpart av 50-tallet kjøpte Per Tannum ut de øvrige interessentene fra salgsutstillingene i USA og etablerte selskapet Norway Designs AS. Dette selskapet fikk utstillings- og salgs-lokaler i Odd Fellow Gården i Oslo, i direkte sammenheng med lokalene til Tannum Møbler.
Ideen var å etablere en permanent salgsutstilling av norske varer, spesielt utvalgt fra serieproduksjon samt fra kunstindustrien.
Denne skulle drives som en normal, norsk forretning, men skulle også fungere som et vindu mot importører fra forskjellige land.
I mars 2022 flyttet Norway Designs til Lille Grensen 7. De har forsatt en flott utstilling av brukskunst av forskjellig art. De har beholdt sin identitet selv om det selvfølgelig har vært behov for justeringer til markedet gjennom nesten 60 års drift.