Aktuelt

Fjerning av flekker – tips og triks.

Fjerning av flekker – tips og triks.

Regelmessig renhold av møbler, tekstiler og tepper er det viktigste du gjør for å bevare dem pene lenge!

Men: uhell skjer den beste – og nå og da blir det dessverre flekker og merker på tepper, tekstiler og møbler.

Her kommer noen tips til hva du kan gjøre om du har vært uheldig og hvilke midler som kan brukes på ulike typer flekker.
Listen er på ingen måte fullstendig, og det må brukes skjønn i hvert tilfelle.

Hold deg også orientert ved vedlikeholdsinformasjonen som følger med produktet det gjelder. Følger det ikke med produktet, ta gjerne kontakt med oss før du setter igang. Vi kan skaffe informasjon om anbefalt vedlikehold for de produktene vi fortsatt selger.
Tannum AS tar ikke noe ansvar for skader som skjer på produkter som følge av dette innlegget.

Generelle råd

Uansett hva som søles; jo fortere du får fjernet flekken, jo bedre er det. Aller helst bør flekken bort før den rekker å tørke. En ny flekk er lettere å fjerne enn en gammel fordi både fargestoff, fett og andre ingredienser trekker seg inn i fibrene med tiden.

Fjern straks sølet med en skje eller liknende.
Sug så opp så mye som mulig med tørkepapir, en ren klut e.l. Legg på papiret og press forsiktig. Legg på nye papir/kluter til alt er sugd opp. IKKE gnikk hardt – da dette kan endre overflaten på materialet.
Husk å tenke på hva man har sølt på (hva underlaget kan tåle) og ikke kun på flekken i seg selv.
Vask/tørk INNOVER i flekken, så den ikke blir større enn den først var.
Skal du bruke kjemikalier/flekkfjerningsmidler: Test dette på en stoffbit som ikke synes så godt først.
Ikke bruk kluter som lett kan smitte over farge.
Skinn og treverk settes regelmessig inn med pleiemidler. Såpespon (PH nøytrale og uten parfyme) er også godt egnet både til rens og pleie av hud og ubehandlet/hvitoljet treverk.

Når du setter et bord inn med såpespon, skal både oversiden og undersiden av bordet behandles, ellers kan man oppleve at bordplaten bøyer seg noe.

Se også under for spesifikke råd i forhold til hva flekken består av.

Spesielt om ullstoff

Tekstiler i ull har en rekke egenskaper som gjør dem særlig godt egnet som møbelstoff.
På grunn av fiberens elastisitet og spenstighet har den god slitestyrke. Dette gjør også at ullstoff ikke krøller lett! Ullfiberen tøyer og bøyer seg når den utsettes for trykk og strekk, men går tilbake til sin opprinnelige form etterpå. Dette er spesielt viktig for trekk til stolputer.
Nupper forsvinner ved bruk! Dette i motsetning til et syntetisk materiale, hvor overskuddsfiber ofte blir sittende fast i stoffet.
Ullfiberen har god elektrisk ledeevne – og er derved ikke statisk. Dette bidrar også til at den ikke trekker til seg støv og skitt slik som et syntetisk stoff kan gjøre.
Og – fra naturens side er ull vanskelig å antenne – og er derved naturlig flammehemmende.
Vedlikehold og renhold:
Naturlig ull er nærmest umulig å bløtlegge eller søle til. Bearbeidet ull er ikke like avvisende, men noe av beskyttelsen er igjen og ullstoff er derfor relativt enkle å holde rene.

Renhold og vedlikehold:
Ullfiber ødelegges av alkaliske eller lutlignende vaskemidler. Foruten støvsuging og børsting, kan en av og til tørke over utsatte steder med klut oppvridd i varmt vann og skånsomt oppvaskmiddel (som Zalo). Se ellers våre generelle råd om flekkfjerning.

Spesielt om gulvtepper

For gulvtepper er det aller viktigste ukentlig støvsuging! Det holder produktet pent og hindrer unødvendig slitasje.
Alle gulvtepper varer lenger om skitt og støv fjernes regelmessig. Lyse tepper må naturlig vis rengjøres oftere enn mørkere/mønstrede tepper.

Risting eller banking av tepper kan skade renningen. Derfor anbefales heller støvsuging og lufting!

Det er også et godt tips å bruke teppeunderlag. Dette holder teppet på plass og minsker slitasje ved at det reduserer friksjon mellom teppet og f.eks små sandkorn.

Roter teppet! Dermed blir påvirkning både fra sollys og tråkk fordelt jevnere.

Fjern flekker med en gang! Tørre flekker skrapes (forsiktig) bort. Skrap innover mot midten av flekken. Vær forsiktig så du ikke ødelegger fibrene i teppet.

Våte flekker: Sug opp sølet med tørkerull. Bruk lunkent vann, fukt flekken og sug deretter opp fuktigheten igjen med tørkepapir. Ikke bruk for mye vann, da dette kan forårsake krymping samt forandre formen på teppet.

Flekker skal behandles ulikt!

Flekker fra fettholdige produkter som asfalt, fargestifter, lebestift, olje, skokrem, sot og matfett:
Skrap vekk så mye av flekken som mulig ved hjelp av en kniv, skje eller liknende. Påfør flekkfjerner og la den virke noen minutter. Bruk en flekkfjerner som ikke ødelegger eller endrer fargen og fibrene. Skrap vekk løst skum og skitt. Repeter til flekken er borte. Påfør deretter varmt vann på en klut eller svamp og fukt flekken. Sug opp vannet og repeter til flekken er borte.

 

Øl, blod, sjokolade, Cola, kaffe, egg, frukt, is, juice, rødvin, urin og oppkast:
Sug opp væsken med tørkerull. Fortynn det som er igjen av flekken med en liten mengde varmt vann (for blod og egg: bruk kaldt vann). Sug opp og repeter til flekken er borte. La det tørke. Fjern evt rester med en hvit klut. Fukt denne med en blanding av varmt vann og phnøytral oppvask-såpe. Deretter påfør rent vann og sug opp. Ikke bruk for mye vann.

 

Stearin og tyggegummi:
Skrap vekk så mye av flekken som mulig ved hjelp av en kniv, skje eller liknende – uten å ødelegge fibrene. Støvsug. Kjøl ned flekken ved hjelp av isbiter/is-spray. Vi anbefaler at du evt bruker spesialmidler for fjerning av tyggegummi. Skrap vekk resten av flekken.

 

Profesjonell rens av gulvtepper:
Vi anbefaler at tepper blir renset av en profesjonell renser, som renser teppet på et flatt underlag. Mengden og temperatur på vannet avhenger av material og lengden på luven på teppet. God ventilasjon er avgjørende når teppet skal tørke. Det er forventet at teppet krymper 3-5% under rens. Kasthalls tepper skal ikke vaskes i maskin eller utsettes for kjemisk rens.

 

Tannum Møbler har god erfaring med Nordsiden Renseri v/Bjørn Goa (Hønefoss – henter i Oslo)

Liste over midler som kan brukes på ulike typer flekker